top of page
  • hegeaabelvold

Gjenbruk + norskdesign

Tekst: Kari-Anne Aarvåg / Publisert i Trd.by





- Av møbler er bare sofaen på stua kjøpt ny. Resten er arvet, kjøpt brukt eller laget selv, sier Hege, og fortsetter: – Jeg ser etter gjenstander som har levd et liv før, ting som kan fortelle en historie. Med tiden har jeg funnet ut at brente jordfarger, som terrakotta, oransje, rødt, gult og forskjellige bruntoner, er farger jeg trives best med.

Den kreative dama er klar på at man fint kan skape et trendy hjem med en tynn lommebok, gjenbruk og fokus på miljø.

Innredet på lavbudsjett

Da Hege og mannen innredet huset, var målet å skape et personlig, jordnært, fint  og praktisk hjem på billigst mulig vis. Men det betyr ikke at de firet på kravene av den grunn. God kvalitet og miljøbevisste materialvalg har vært gjeldende for familien.

- Høy pris er ikke alltid ensbetydende med god kvalitet og bærekraftige materialer. For eksempel er gi-bort-siden på finn.no undervurdert. Jeg bruker lang tid på å finne de perfekte bruktkuppene, og tenker meg godt om før jeg tar noe nytt inn i huset. Det er viktig for meg at jeg synes tingene er fine og at omgivelsene gir trivsel. Også er jo bonusen den gode følelsen man får av å gjenbruke noe andre ville kastet.





Hege synes bruk-og-kast-kulturen har tatt overhånd, og etterlyser den oppriktige kjærligheten folk burde ha til tingene sine.

- Mange kjøper billig inventar med dårlig kvalitet, bare fordi de har lyst på noe nytt. Hvis man heller sparer til- eller bruker lang tid på å lete etter noe man virkelig ønsker seg, tror jeg man får et helt annet forhold til gjenstandene.


Seniorrådgiver i klima- og miljøavdelingen hos Framtiden i våre hender, Astrid Bjerke, mener at vi som forbrukere må stå sammen for å berge samfunnet og miljøet, og skulle ønske flere tenkte som Åbelvold.

- Det finnes ikke nok ressurser til å fortsette overforbruket som drives i dag. Hvis hver og en av oss reduserer det private forbruket, vil det hjelpe mye. Det er på høy tid å tenke gjenbruk, sier Bjerke, og legger til:

- Kjøp heller færre, dyrere ting med god kvalitet, dersom du skal kjøpe noe nytt.





Gratis gulv og rimelig vri

Da Hege og mannen bygde huset, var det avgjørende at barna-, sommer som vinter, skulle kunne løpe inn uten å ta av seg skoene. Det løste de ved å bruke husets støpte betongplate som gulv.

- Det er det billigste og mest bruker- og klimavennlige gulvet vi kunne valgt. Vi kan til og med be inn til fest uten å være redde for riper og hakk. Betong er et materiale av knust stein med masse liv, og utrolig nok er det mykt å gå på.


Hege er opptatt av naturlige materialer, og har sammen med en kollega utviklet et oppbevaringssystem i treverk, kalt Organize. Systemet er produsert i høy kvalitet, hvor tanken er at det skal kunne gå i arv. Selv har Hege montert systemet over kjøkkenbenken, på veggen av undertak.








- Undertaket skaper et lunt og varmt uttrykk til kontrast av de døde gipsveggene, og er en billig måte å sette sitt personlige preg på interiøret. Oppbevaringssystemet har en åpen løsning som gjør det mulig å vise hvem man er gjennom de tingene man ønsker å stille ut, sier Hege.


Beste bruktfunn

For en gjenbruksjeger byr ofte kjøpene på spektakulære handleopplevelser. For Hege ble det en spesiell opplevelse å komme hjem med salongbordet hun hentet på Byneset.

- Jeg er opprinnelig fra Stranda på Sunnmøre, så det var stas da jeg snudde bordet og så at det var produsert i Sykkylven. Noen har brukt mye tid på å gjøre det skikkelig. Vi klarer aldri å slite ut det bordet. Jeg betalte ingenting, men for meg har det en enorm verdi.


- Og de brune koppene! De hentet jeg opp fra søpla. Utallige ganger har jeg fått spørsmål om hvor de er kjøpt. Det er kopper få andre har, men som mange forbinder med besteforeldrene sine. Også er det jo flaks for meg at 70-tallskeramikken er tilbake, smiler Hege.




Kreativitet som popper

Dersom Hege ikke finner de perfekte tingene på bruktmarkedet, tar hun ikke til takke med hva som helst. Heller setter hun mannen i sving med møbelsnekring, eller hiver seg selv over små DIY-prosjekter. Resten av familien har også satt sitt preg på inventaret.

- Tegningen over skapet i stua har jeg tegnet selv, maleriet har bestemora til mannen min malt, det rosa teppet har pappa vevd og daybed-en har mannen min snekret.





Passer seg for musefella

Nesten utelukkende kan alt inventaret til Hege fortelle en forhistorie, og mange av gjenstandene hadde kanskje gjort seg på museum. Likevel fremstår helheten særlig gjennomført og trendy. Hemmeligheten bak den vellykkede wow-effekten er enkel, mener Hege:

- Det gjelder å finne en balanse. Kombinere moderne og gamle gjenstander, rue og glatte overflater, stramme og romantiske uttrykk, harde og myke materialer. Alt som ikke matcher kan fungere utrolig bra sammen. Det er gjennom kontrastene interiøret blir spennende, sier Hege.


- Det er jo ikke meningen at man skal innrede hjemmet som et museum, selv om man handler alt brukt, ler Hege.



0 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page