foto: Anniken Zahl Furunes / tekst: Hege Magreth Åbelvold
På Bakklandet i Trondheim finner vi den særegne blomsterbutikken Bakklandet Blomster. Butikken er fylt med de vakreste og mest særegne blomster og interiørprodukter.
Butikken drives og eies av grûnder Julie Bjørk 33 år fra Trondheim.
" Jeg brenner for en levende by. Jeg brenner for at mennesker skal bli sett. Jeg drømmer om at flere skal tørre å prøve noe nytt. Jeg brenner for nye opplevelser, større mangfold og mindre perfeksjonisme".
Julie hadde bodd litt i utlandet og da hun flyttet hjem sammen med familien sin, hadde hun et inderlig ønske om å bidra med noe til byen hun var så glad i.
"Jeg ønsket å ta med meg litt av det som var hverdagen vår i Berlin.
Det var ikke en plan om å åpne blomsterbutikk, det bare skjedde da vi så at dette lokalet ble ledig" sier Julie og ler.
De nesten 3 årene hun har holdt på har vært som en utdannelse for Julie. Alt måtte læres, og det på egen hånd. Det ble mye feiling og prøving, men samtidig var det mye som ble veldig bra. Hele veien har hun måttet vurdere, justere og noen ganger prøve på nytt.
"Noen ganger har jeg gjort samme feil to ganger, kanskje tre til og med, før jeg virkelig forstår at dette ikke går. Og noen ganger har jeg måttet stå i noe jeg er sikker på kommer til å fungere, men som har tatt tid før det har slått an".
Det å være grûnder har krevd, og krever, mye tålmodighet og en forståelse for at alt har faser. Samtidig som man skal prøve å holde på en ro. Julie sier at hun har vært heldig med folk rundt seg. Noen har gitt gode råd, noen har hjulpet til i butikken og noen som mentorer og investorer. Julie forteller at hun har vokst i seg selv, lært vanvittig mye, og har selvfølgelig grått uendelige mange tårer når ting har gått trått. Så snur det som har vært vanskelig, og da er tårene borte, og en svevende følelse tar over.
"Noe av det viktigste har kanskje vært å lære seg at hos noen er det ikke personlig når det kommer til business, men det fine er at det samtidig kan og bør være det for at jeg skal kunne legge hele hjertet mitt i butikken."
- Det som fikk meg til å starte var en lengsel etter noe mer i byen vår. Hvilket sted ville jeg besøkt hvis jeg var i byen en mandag eller en lørdag? I tillegg så jeg et potensiale, og selv om jeg egentlig hadde tenkt å begynne å studere til arkitekt, tenkte jeg at jeg måtte la livet skje. Så jeg hoppet i det! Jeg fikk det ledige lille lokalet på Bakklandet og uten noe kunnskap om faget eller butikkdrift overhodet, visste jeg at det ville løse seg. Jeg hadde ingen bestemte mål, annet enn at jeg håpet at det kunne generere en inntekt på sikt, og kanskje også sysselsette andre i arbeid.
Skulle jeg gjort det på nytt, er det mye jeg skulle gjort annerledes. Som feks det med økonomi; ha et idiotsikkert system fra dag en, slik at det aldri blir krøll og kaos med faktura, kvitteringer og regnskap generelt.
For det har jo vært mange utfordringer underveis.
"Hvordan får man kunder? Hvordan får man penger? Og hvordan får man en bitte liten butikk til å være lønnsom?"
En av utfordringene for meg privat har vært mangelen på lønn. Og det har ringvirkninger. Men vil man noe nok står man i de rareste utfordringene! Vi leide feks ut leiligheten vår via Airbnb for å kunne få en inntekt. Anbefales ikke med to små barn, men vi fikk det likevel til.
I tillegg har det vært stor utfordring i forhold til å ikke ha riktige kalkyler på varene jeg har solgt, noe som gjorde at vi gikk i underskudd de to første årene. Men så ser man, lærer og justerer. Og repeterer det til det uendelige. Samtidig er det daglige oppturer. Responsen og støtten. Se at omsetningen øker og at det vi holder på med gir mening og betyr noe for noen.
"Vi får være med på livets reise. Fra fødsel til død. Vi får ta del i de store begivenhetene og like viktig de små. Det er de hverdagslige hendelsene, den gode praten med kunden, nye bekjentskap og vennskap som er de virkelige oppturene."
Så er det i tillegg oppturer som det at noen så et potensiale i meg og butikken og ville bli med på laget da det stoppet litt opp etter julen 2017.
- Jeg kunne helt sikkert holdt et foredrag om alt man lærer ved å prøve og ved å feile, men noe stikker seg helt klart ut:
* Du kommer aldri unna økonomi. Det må være på plass. Er det ikke på plass kan man ikke skape det magiske, kreative universet som man drømmer seg bort i. Om ikke pengene er på plass fra starten, må det i alle fall være orden i økonomien. Start et AS med en gang, og få noen som evt er bedre enn deg selv på området til å hjelpe deg med den biten. Det lønner seg på sikt.
* Tålmodighet er nøkkel.
* Du trenger ikke å greie alt alene.
* Tørr å utfordre og gi kunden din det de ikke vet de trenger eller har lyst på.
- Hvis jeg var 18 år igjen ville jeg sagt: "Få deg en trygg utdannelse i bunn, bo mange år i utlandet, slutt aldri å våg å tørre og å prøve."
- Fremtiden er utelukkende positiv. Vi grubler stadig på nye ideer og planer, men foreløpig er Bakklandet blomster mitt fulle fokus.
Hvorfor valgte du Organize som innredning i butikken?
- Organize ga oss muligheten til å endre formen på utstilling ut i fra type varer vi hadde. I tillegg likte jeg at det ikke var en typisk blomsterbutikk-innredning, at den er norskprodusert og enkel å bruke.
- Vi har endret utseendet inne i butikken ofte, vi har utfordring med veldig liten plass, noe som gjør at vi har måttet forsøke alle muligheter i form av plassering av interiør og inventar. Akkurat nå henger hyllene over pakkedisken, dels som ren hylle for varene våre, men også for poser og praktiske ting vi trenger. Det er dette som er det geniale. Det er så enkelt og montere ned, og like enkelt og montere opp igjen hvis man trenger litt endring.
Comments